Betalmetoder

Ta betalt som du vill

Swish Utbetalningar

Swish utbetalningar är en tjänst där du som företagare kan skicka pengar till en privatperson snabbt och enkelt. Ett exempel på användning är en guldsmed som kan köpa in gamla smycken. Guldsmeden kan då skicka pengarna via swish till kunden på sekunden.

Innan du kan börja sätta upp tjänsten hos oss så måste du beställa den ifrån din bank. Kom ihåg att ange Enklakassan som Teknisk leverantör. Kostnaden beror på vilken bank du har och utbetalningar funktionaliteten i Enklakassan ingår i Plus paketet.

Att sätta upp Swish utbetalningar är lite klurigare, men vi vägleder dig igenom processen.

1. Börja i appen. Klicka på Meny -> Betalmetoder -> Swish och väl "Swish Payout".

I första steget visas en instruktion. Klicka vidare till "Sätt upp ny Swish Payout". Fyll i ett namn på betalmetoden samt ditt Swishnnummer som du fått av banken. Klicka sedan vidare till "Hämta CSR fil"

CSR filen är ett stycke text som du sedan ska kopiera in till Swish portalen.

Vi hoppar nu över till Swish portalen på webbsidan https://portal.swish.nu/ Logga in med ditt personnummer, organisationsnummer och Swish utbetalningar nummer.

Därinne klickar du sedan på "Nytt certifikat"

Screenshot 2024-02-26 at 15.30.21.png

Steg 1 hoppar du över då det handlar om att skapa en CS fil, vilket vi redan gjort. I steg 2 laddar du däremot upp CSR filen som genererades i Enklakassan.

Screenshot 2024-02-26 at 15.31.03.png

Det är viktigt att du får med hela filen, inklusive -----BEGIN CERTIFICATE REQUEST----- delen i början och ------END CERTIFICATE REQUEST------ i slutet. Klicka på "Generera Certifikat"

Det sista som behöver göras i swish portalen är att ladda ner ditt nya certifikat.

Screenshot 2024-02-26 at 15.32.46.png

Nu ska vi ladda upp certifikatet i Enklakassan appen. Se till att du har certifikatfilen på samma enhet som du har Enklakassan. Klicka på "Ladda upp certifikat" i Enklakassan appen och välj filen du hämtade ifrån Swish portalen.

Slutligen ska du välja en pinkod som du måste använda varje gång du gör en utbetalning. Välj valfri 6-siffrig kod, men undvik 123456. Klicka spara.

Nu är du redo att börja använda swish Payout. För att göra en utbetalning så börjar du med att lägga in artiklar i din varukorg med ett negativt belopp. Det enklaste brukar vara att skapa en artikel med rörligt pris och använda den.

När du sen går till kassan ser du utbetalningar istället för vanliga betalmetoder. Välj swish utbetalningar.

Fyll i mottagarens telefonnummer och personnummer. Klicka på "Betala ut" och ange din kod.

Därefter är utbetalningen klar.

Terminalläge

Med terminalläge går det att köra en dedikerad enhet (iOS/Android/betalterminal) i dedikerat terminalläge. Det kan då ligga framme vänd mot kunden, utan att kunden kan klicka på något som de inte ska ha tillgång till. Du kan sedan starta betalningen ifrån en annan enhet, till exempel en stationär tablet. När du startar en kortbetalning så kommer den upp i enheten med terminalläge. Vid swish så visas QR-koden som kunden ska skanna i terminalen.

För att sätta upp terminalläget måste du ha minst 2 stycken enheter. Du går in på Meny -> Terminal och klickar på "Ny terminal". Välj ett namn så du vet vilken terminal som är vilken om du skulle ha flera. Om enheten har en kvittoskrivare (till exempel om det är en Sunmi P2 pro) så kan du klicka i "Kan användas som kvittoskrivare" för att skicka kvittot till den för utskrift. Slutligen väljer du de betalmetoder som ska vara aktiva i terminalen. Klicka spara.

Du startar sedan terminalläget på den enhet som ska fungera som terminal. Nu är den redo.

För att lämna terminalläget kan du antingen klicka "gå ur terminalläge" i Meny -> Terminal -> vald terminal på en annan enhet, eller klicka på kugghjulet uppe till höger i terminalen. Du måste då ange ditt lösenord för att lämna terminalläget.

Vid försäljning finns det nu nya knappar för betalning via terminalen. Du kan ändra specifika inställningar som namn, färg och om de ska visas eller inte under Meny -> Betalmetoder

Hur funkar kortbetalningar?

Enklakassan erbjuder 2 olika kortbetalningslösningar. En för den fysiska butiken och en för vårt självbetjäningssystem.

I den fyisiska butiken kan man med hjälp av Enklakassan ta kortbetalningar direkt i en Android enhet, till exempel en telefon eller tablet. Det hela sker via en teknik som heter SoftPos, och funkar ungefär som Google pay eller Apple pay. Butiken slår in produkterna som vanligt och väljer betalmetod "kort blipp". Kunden kan då betala med antingen sin egen telefon eller sitt vanliga betalkort genom att lägga det emot baksidan av butikens telefon. När betlningen är gjord skapas kvitton som vanligt och går att maila eller smsa.

För att sätta upp ovan kortbetalningslösning kontaktar man oss här

Det andra alternativet för kortbetalning är online köp i självbetjäningsbutiken. Den lösningen går via en betalningsleverantör som heter Stripe. Det går att sätta upp sitt konto direkt i Enklakassan appen genom att klicka på betalmetode Kort och följa instruktionen i appen.

Hur funkar Swish?

Swish är en fantastiskt smidig betalmetod som många kunder vill använda. Men det finns olika varianter av Swish som funkar lite olika.

Swish privat/ Swish företag

Dessa funkar likadant som varandra, även om den ena är för privatpersoner (och bör inte användas för företags relaterad försäljning) och den andra är för företag. Man ställer in den genom att lägga in sitt swishnummer i betalmetoden och klickar på aktivera. När en kund ska betala så skapar Enklakassan en färdig QR-kod med ditt swishnummer och beloppet förifyllt. Kunden kan då skanna denna och slippa risken av felslag. När kunden har betalt är det upp till kassören att verifiera att transaktionen gått igenom. Därefter är det bara att klicka på Kund har betalt så skapas kvittot.

Swish handel

Swish handel är en variant som i första hand togs fram för webben, men funkar perfekt i kassan. Med Swish handel så behöver man registrera Enklakassan som teknisk leverantör hos sin bank, och därefter är det bara att lägga in swishnumret i betalmetoden Swish handel. När en kund ska betala så skapas en unik QR-kod med nummer, belopp och meddelande förifyllt. Kunden betalar som vanligt i sin swishapp, och sedan verifierar Enklakassan betalningen. Det innebär att dels så finns det ingen risk för felslagning hos kunden samtidigt som du som handlare kan vara säker på att pengarna kommit in på ditt konto.